%0 Journal Article %T تحلیل پارامترهای هواشناسی اثر گذاردر مراحل اصلی تقویم کشت برنج در مازندران %J نیوار %I سازمان هواشناسی کشور %Z 1735-0565 %A خیرخواه, آناهیتا %A کمالی, غلامعلی %A مشکواتی, امیر حسین %A بابازاده, حسین %A اسعدی اسکویی, ابراهیم %D 2022 %\ 09/23/2022 %V 46 %N 118-119 %P 39-54 %! تحلیل پارامترهای هواشناسی اثر گذاردر مراحل اصلی تقویم کشت برنج در مازندران %K برنج %K تقویم زراعی %K تحلیل احتمالاتی %K پارامترهای هواشناسی %K مازندران %R 10.30467/nivar.2022.364502.1228 %X در این پژوهش سعی شده است که نوسانات پارامترهای مختلف هواشناسی در سطوح مختلف احتمالاتی در مراحل مهم در تقویم زراعی بررسی و مطالعه شود. برای انجام این مطالعه ابتدا تقویم زراعی سنتی از طریق گزارشهای مرکز تحقیقات برنج آمل و با کمک مصاحبه با شالیکاران و همکاری کارشناسان امور زراعی برنج تهیه شد. در بین مراحل مختلف در تقویم زراعی، 5 مرحله به عنوان مراحل اصلی شامل: آماده سازی زمین، خزانه، نشاءکاری، گلدهی و رسیدن دانه و برداشت انتخاب شدند . سپس داده های دما، بارش، رطوبت، سرعت باد، ساعت آفتابی و دمای سطح زمین در 9 ایستگاه هواشناسی به عنوان معرف مناطق عمده برنجکاری در استان .برای دوره آماری 2005 تا 2020 از سازمان هواشناسی دریافت گردید. . با توجه به تقویم زراعی و بازه های زمانی برای 5 مرحله نام برده و آستانه‌های مناسب و شرایط آب و هوایی در آن زمان، مطابقت شرایط مساعد برای عملیات شالیکاری در مراحل مختلف با شرایط واقعی بررسی و مقادیر مورد انتظار هر پارامتر در هر دوره در سطوح احتمالاتی مختلف محاسبه شد. نتایج نشان دهنده میزان و آستانه های احتمالاتی فراسنج های اثر گذار در مراحل 5 گانه تقویم کشت شالیزاری می باشند. نتایج نشان داد که متوسط دما در پنج مرحله نام برده به ترتیب 8/12، 3/14، 7/18، 7/20و 4/31 درجه سانتیگراد می باشد که در محدوده آستانه حرارتی مطلوب برای تمام عملیات زراعی بوده و شرایط مناسبی برای رشد برنج فراهم است. %U https://nivar.irimo.ir/article_158850_77aaa97ea999f9a0ad2f083613db1ed4.pdf