فاطمه بشیریان؛ حجت الله یزدان پناه؛ مرضیه مجدبرزکی
چکیده
سرما و یخبندان از فاکتورهای مهم محدودکننده توزیع و تولید در گیاهان هستند که به سبب آسیبهای ناشی از آنها، هر ساله پتانسیل تولید بسیاری از محصولات کشاورزی و باغی در مناطق آسیبپذیر کشور کاهش مییابد. هدف از انجام این پژوهش تحلیل آماری یخبندانهای شهر کاشان، میزان تأثیر آنها روی محصولات کشاورزی و در پایان با توجه به نتایج ...
بیشتر
سرما و یخبندان از فاکتورهای مهم محدودکننده توزیع و تولید در گیاهان هستند که به سبب آسیبهای ناشی از آنها، هر ساله پتانسیل تولید بسیاری از محصولات کشاورزی و باغی در مناطق آسیبپذیر کشور کاهش مییابد. هدف از انجام این پژوهش تحلیل آماری یخبندانهای شهر کاشان، میزان تأثیر آنها روی محصولات کشاورزی و در پایان با توجه به نتایج به دست آمده ارایه پیشنهاداتی برای توسعه پایدار کشاورزی در این منطقه میباشد. جهت دستیابی به این اهداف، دادههای دمای حداقل روزانه ایستگاه هواشناسی سینوپتیک کاشان در دوره آماری 43 ساله (1/1/1971 تا 31/12/2014) از سازمان هواشناسی کشور دریافت گردید و بر اساس تقویم شمسی مرتب شدند. پس از تشخیص تصادفی و نرمال بودن دادهها، با استفاده از روش پارامتری رگرسیون خطی دو متغیره در سطح معناداری 95 درصد، روند کاهشی معناداری (هر ده سال، چهار روز کاهش) در تعداد روزهای یخبندان مشاهده شد. نتایج به دست آمده نشان میدهند که اغلب دماهای انجماد رخ داده در ایستگاه کاشان در حدی بودهاند که بیشتر به گیاهان حساس، سبزیجات و شکوفه درختان آسیب رساندهاند. میانگین دوره یخبندان در این ایستگاه 46 روز میباشد و بازه زمانی احتمال وقوع یخبندان در آن به طور یقین زودتر از 28 مهرماه و دیرتر از 24 فروردین نخواهد بود. شدیدترین یخبندان شهر کاشان در طول دوره آماری مورد مطالعه، در زمستان سال 1386 و با دمای 17-درجه سلسیوس اتفاق افتاد که در مجموع 148 میلیارد تومان به بخش کشاورزی شهرستان خسارت وارد کرد. اغلب یخبندانهای کاشان از نوع زمستانه میباشد، بنابراین در مورد محصولاتی مانند درختان همیشه سبز (نظیر مرکبات و زیتون) پیشنهاد میشود که از ارقام مقاوم به سرما بیشتر استفاده شود.