فاطمه بشیریان؛ مرضیه مجدبرزکی
چکیده
فنولوژی، به مطالعه وقایع ادواری طبیعی درزندگی گیاهان و جانوران مربوط میباشد. تغییر در وقایع فنولوژی، یکی از واکنشهای مهم موجودات زنده به تغییرات اقلیمی است.در این پژوهش مراحل فنولوژیکی درخت گیلاس رقم سیاه مشهد و نیازهای حرارتی آن، در منطقهی برزک کاشان طی سالهای 95-1394 که مطابق شاخص SPI دارای شرایط نرمال اقلیمی بود؛ بررسی شده است. ...
بیشتر
فنولوژی، به مطالعه وقایع ادواری طبیعی درزندگی گیاهان و جانوران مربوط میباشد. تغییر در وقایع فنولوژی، یکی از واکنشهای مهم موجودات زنده به تغییرات اقلیمی است.در این پژوهش مراحل فنولوژیکی درخت گیلاس رقم سیاه مشهد و نیازهای حرارتی آن، در منطقهی برزک کاشان طی سالهای 95-1394 که مطابق شاخص SPI دارای شرایط نرمال اقلیمی بود؛ بررسی شده است. بدین منظور سایت دیدهبانی پارامترهای هواشناسی و مراحل فنولوژیک احداث گردید و دیدهبانی های مراحل فنولوژیک همزمان با دیدهبانیهای هواشناسی مطابق با دستورالعمل BBCHانجام گرفت. نتایج نشان داد که در منطقه مورد مطالعه، درخت گیلاس در چرخهی بیولوژیکی سالانهی خود تا پایان دوره رسیدگی میوه به 2040 درجه روز برحسب دمای مؤثر و 2775 واحد حرارتی بر حسب دمای فعال نیاز دارد. بیشترین واحد حرارتی مورد نیاز گیلاس مربوط به مرحله نمو جوانه انتهایی است که به ترتیب برابر با 8/658 درجه روز مؤثر و 5/845 درجه روز فعال میباشد و کمترین واحد حرارتی با 91 درجه روز مؤثر و 127 درجه روز فعال مربوط به مرحله نموبرگ میباشد.
فاطمه بشیریان؛ حجت الله یزدان پناه؛ مرضیه مجدبرزکی
چکیده
سرما و یخبندان از فاکتورهای مهم محدودکننده توزیع و تولید در گیاهان هستند که به سبب آسیبهای ناشی از آنها، هر ساله پتانسیل تولید بسیاری از محصولات کشاورزی و باغی در مناطق آسیبپذیر کشور کاهش مییابد. هدف از انجام این پژوهش تحلیل آماری یخبندانهای شهر کاشان، میزان تأثیر آنها روی محصولات کشاورزی و در پایان با توجه به نتایج ...
بیشتر
سرما و یخبندان از فاکتورهای مهم محدودکننده توزیع و تولید در گیاهان هستند که به سبب آسیبهای ناشی از آنها، هر ساله پتانسیل تولید بسیاری از محصولات کشاورزی و باغی در مناطق آسیبپذیر کشور کاهش مییابد. هدف از انجام این پژوهش تحلیل آماری یخبندانهای شهر کاشان، میزان تأثیر آنها روی محصولات کشاورزی و در پایان با توجه به نتایج به دست آمده ارایه پیشنهاداتی برای توسعه پایدار کشاورزی در این منطقه میباشد. جهت دستیابی به این اهداف، دادههای دمای حداقل روزانه ایستگاه هواشناسی سینوپتیک کاشان در دوره آماری 43 ساله (1/1/1971 تا 31/12/2014) از سازمان هواشناسی کشور دریافت گردید و بر اساس تقویم شمسی مرتب شدند. پس از تشخیص تصادفی و نرمال بودن دادهها، با استفاده از روش پارامتری رگرسیون خطی دو متغیره در سطح معناداری 95 درصد، روند کاهشی معناداری (هر ده سال، چهار روز کاهش) در تعداد روزهای یخبندان مشاهده شد. نتایج به دست آمده نشان میدهند که اغلب دماهای انجماد رخ داده در ایستگاه کاشان در حدی بودهاند که بیشتر به گیاهان حساس، سبزیجات و شکوفه درختان آسیب رساندهاند. میانگین دوره یخبندان در این ایستگاه 46 روز میباشد و بازه زمانی احتمال وقوع یخبندان در آن به طور یقین زودتر از 28 مهرماه و دیرتر از 24 فروردین نخواهد بود. شدیدترین یخبندان شهر کاشان در طول دوره آماری مورد مطالعه، در زمستان سال 1386 و با دمای 17-درجه سلسیوس اتفاق افتاد که در مجموع 148 میلیارد تومان به بخش کشاورزی شهرستان خسارت وارد کرد. اغلب یخبندانهای کاشان از نوع زمستانه میباشد، بنابراین در مورد محصولاتی مانند درختان همیشه سبز (نظیر مرکبات و زیتون) پیشنهاد میشود که از ارقام مقاوم به سرما بیشتر استفاده شود.