TY - JOUR ID - 88103 TI - تعیین تبخیر و تعرق واقعی و نیاز خالص آب آبیاری محصولات مهم کشاورزی دشت مغان با استفاده از مدل آکواکراپ JO - نیوار JA - NIVAR LA - fa SN - 1735-0565 AU - عبدالله زاده, مریم AU - رمضانی اعتدالی, هادی AU - آبابایی, بهنام AU - نظری, بیژن AD - فارغ التحصیل کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی، گروه علوم و مهندسی آب، دانشگاه بین المللی امام خمینی AD - دانشیار گروه مهندسی آب، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) ، قزوین AD - پژوهشگر مرکز علوم گیاهی، دانشگاه کوئینزلند، استرالیا AD - استادیار گروه مهندسی آب، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قزوین Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 43 IS - 104-105 SP - 113 EP - 122 KW - تبخیر و تعرق واقعی KW - مدل آکواکراپ KW - مدل کراپ وات KW - نیاز خالص آبیاری KW - دشت مغان DO - 10.30467/nivar.2019.141476.1101 N2 - روش‌های رایج در برآورد تبخیروتعرق و نیاز آبی عموما با فرض شرایط ایده‌آل و بدون تنش است. اما در شرایط واقعی مزرعه، تنش‌های مختلف مانند شوری، خشکی، دمایی، حاصل‌خیزی خاک و مدیریت زراعی بر تبخیروتعرق و عملکرد تاثیر می‌گذارند. در این تحقیق با استفاده از مدل آکواکراپ که برخی از تنش‌های زراعی و اقلیمی را در نظر می گیرد تبخیر و تعرق واقعی و نیاز خالص آب آبیاری برای محصولات غالب دشت مغان شامل گندم، جو و ذرت دانه‌ای برآورد گردید. نتایج نشان داد که تبخیر و تعرق و نیاز آبی حاصل از این مدل در مقایسه با مدل کراپ وات کمتر است و این کاهش به دلیل در نظر گرفتن تنش‌های مختلف زراعی از قبیل میزان شوری، حاصل‌خیزی و تنش‌های اقلیمی توسط مدل آکواکراپ می‌باشد؛ در صورتی‌که مدل کراپ وات فقط اقلیم را در‌نظر می‌گیرد. با توجه به نتایج به‌دست آمده از مدل آکواکراپ در مقایسه با مدل کراپ وات، به‌طور میانگین در دشت مغان نیاز آبی خالص گندم، جو و ذرت دانه‌ای به‌ترتیب 41، 69 و 790 متر مکعب در هکتار کاهش پیدا می‌کند. نتایج تبخیروتعرق و نیاز آبی خالص حاصل از مدل آکواکراپ با نت وات (سندملی نیاز آبی محصولات زراعی و باغی) نیز مقایسه شد که برای گندم و ذرت دانه‌ای مقادیر بیشتر و برای جو کمتر برآورد گردیده است. داده‌های نت وات از درجه اطمینان پایینی برخوردار بوده که می‌تواند به دلیل به روز نبودن اطلاعات اقلیمی نت وات باشد. UR - https://nivar.irimo.ir/article_88103.html L1 - https://nivar.irimo.ir/article_88103_c765272f541069fa9e898e2c1b13ba62.pdf ER -