@article { author = {Bashiriyan, fatemeh and Yazdanpanah, Hojatallah and Majd Barzoki, Marzieh}, title = {Statistical analysis of agricultural frosts Kashan}, journal = {Nivar}, volume = {41}, number = {98-99}, pages = {37-48}, year = {2017}, publisher = {IRIMO}, issn = {1735-0565}, eissn = {2645-3347}, doi = {10.30467/nivar.2017.51897}, abstract = {Chilling and freezing are the most important limiting factors of product and distribution in plants that because of their damage reduce the production potential of agricultural and horticultural products in vulnerable areas every years. The goal of this research is statistical analysis of Kashan frosts, the level of its effect on agricultural products and presenting some suggestions for agricultural Sustainable development. In doing so, data of daily minimum temperature of Kashan synoptic weather station in statistical term of 43 years (01/01/1971 to 31/12/2014) obtained from Iran weather station and sorted basic Shamsy calendar. Normal and random data were recognized and were observed significant weak decreasing trend in number frost day by using linear Regression at a significance level of 95%. Often freezing temperatures that occurred in Kashan station often sensitive plants, vegetables and trees bloom have harmed. The average period of frost at the station is 46 days and probability of frost period is not earlier than 28 Mehr and no later than the 24 Farvardin certainly. Kashan's fiercest frost during the study period, with a temperature of 17 degrees, occurred in the winter of 1386 that a total damaged 148,000,000,000 Tomans to agricultural sector of the city. Often Kashan frosts are Winter So in the case of products like as evergreen trees such as citrus and olive, it is recommended that to be used from varieties more resistant to cold.}, keywords = {agricultural frost,Trend,nightly temperature,Kashan}, title_fa = {تجزیه و تحلیل آماری یخبندان‌های کشاورزی شهر کاشان}, abstract_fa = {سرما و یخبندان از فاکتورهای مهم محدودکننده توزیع و تولید در گیاهان هستند که به سبب آسیب­های ناشی از آن­ها، هر ساله پتانسیل تولید بسیاری از محصولات کشاورزی و باغی در مناطق آسیب­پذیر کشور کاهش می­یابد. هدف از انجام این پژوهش تحلیل آماری یخبندان‌های شهر کاشان، میزان تأثیر آن‌ها روی محصولات کشاورزی و در پایان با توجه به نتایج به دست آمده ارایه پیشنهاداتی برای توسعه پایدار کشاورزی در این منطقه می­باشد. جهت دستیابی به این اهداف، داده­های دمای حداقل روزانه ایستگاه هواشناسی سینوپتیک کاشان در دوره آماری 43 ساله (1/1/1971 تا 31/12/2014) از سازمان هواشناسی کشور دریافت گردید و بر اساس تقویم شمسی مرتب شدند. پس از تشخیص تصادفی و نرمال بودن داده­ها، با استفاده از روش پارامتری رگرسیون خطی دو متغیره در سطح معناداری 95 درصد، روند کاهشی معناداری (هر ده سال، چهار روز کاهش) در تعداد روزهای یخبندان مشاهده شد. نتایج به دست آمده نشان می­دهند که اغلب دماهای انجماد رخ داده در ایستگاه کاشان در حدی بوده­اند که بیشتر به گیاهان حساس، سبزیجات و شکوفه درختان آسیب رسانده­اند. میانگین دوره یخبندان در این ایستگاه 46 روز می­باشد و بازه زمانی احتمال وقوع یخبندان در آن به طور یقین زودتر از 28 مهرماه و دیرتر از 24 فروردین نخواهد بود. شدیدترین یخبندان شهر کاشان در طول دوره آماری مورد مطالعه، در زمستان سال 1386 و با دمای 17-درجه سلسیوس اتفاق افتاد که در مجموع 148 میلیارد تومان به بخش کشاورزی شهرستان خسارت وارد کرد. اغلب یخبندان‌های کاشان از نوع زمستانه می­باشد، بنابراین در مورد محصولاتی مانند درختان همیشه سبز (نظیر مرکبات و زیتون) پیشنهاد می‌شود که از ارقام مقاوم به سرما بیشتر استفاده شود.}, keywords_fa = {یخبندان کشاورزی,روند,دمای شبانه,شهرکاشان}, url = {https://nivar.irimo.ir/article_51897.html}, eprint = {https://nivar.irimo.ir/article_51897_45a047a579a1368486d03e97af4f18ce.pdf} }